Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga

Nalazite se na: Početna » Burza » Ponuda » Novosti » Reagiranje na tekst "Šutnja oko PDV-a", objavljenog u Novom listu 3. veljače 2014. godine
Ponedjeljak, 10 Veljača 2014 17:54

Reagiranje na tekst "Šutnja oko PDV-a", objavljenog u Novom listu 3. veljače 2014. godine

 

Udruženje obrtnika uputilo je Novom listu reagiranje na informacije objavljene u tekstu - kolumni  Novog lista, dana 3. veljače ove godine pod naslovom „Šutnja oko PDV-a“ u kojem su iznesene netočne informacije. Tekst reagiranja – u nastavku potpisuje predsjednik Udruženja obrtnika gosp. Josip Dedić.

Ured Udruženja


REAGIRANJE NA IZNESENE  NETOČNE INFORMACIJE U TEKSTU „ŠUTNJA OKO PDV-A“, OBJAVLJENOM U NOVOM LISTU,  3. VELJAČE  2014. GODINE.

Čitajući Vašu kolumnu u Novom Listu od 03.02.2014.g.pod nazivom ŠUTNJA OKO PDV-a odlučili smo reagirati isključivo iz niza netočnih podataka koje si informirani novinar ne bi smio dozvoliti.

Kao dio  obrtničkog sustava Županijske obrtničke komore, upravo smo prvi reagirali na informaciju o obvezi lokalnih jedinica da od o1.siječnja 2014. godine, račune za zakup poslovnih prostora ispostavljaju sa dodatkom PDV-a od 25%.

Dobivši od Grada Opatije ( jedino od njih ) obavijest o nastanku obveze plaćanja PDV-a, stupili smo u kontakt s Gradskom upravom, pokušavajući naći rješenje, pogotovo za one obrtnike – zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji nisu u sustavu PDV-a i koje će taj novi namet najviše ugroziti s obzirom da će plaćati zakupninu uvećanu za PDV-e bez prava na odbitak pretporeza.

Dobili smo obećanje da će Grad razmotriti načine pronalaženja rješenja kako bi se olakšalo poslovanje onim zakupcima koji nisu u sustavu PDV-a.

Isto očekujemo i od ostalih jedinica lokalne samouprave na kojima djeluje naše Udruženje.

Da se cijenjeni novinar obratio  našem Udruženju, dobio bi navedene informacije i ne bi bilo potrebe za tendencioznim člankom.

Na istu temu održana je i sjednica predsjedništva Udruženja, nakon koje je javnost putem lokalne TV ( četvrtak, 30.siječnja 2014.g. ) obaviještena o našim stavovima i poduzetim mjerama.

Novi zakon o PDV-u je inače mnogo složenija priča i bilo bi dobro da ga proučite prije nego što iznesete Vaše skromno viđenje situacije. O tome će zasigurno biti još mnogo polemika.

Poštovani, Vaš način komunikacije s građanima ne ide u prilog gospodarstvenicima i obrtnicima već suprotno, pokušavate ispolitizirati čitavu situaciju ukazujući na političke funkcije pojedinih članova udruženja.

Udruženje obrtnika Liburnije kao dio komorskog sustava broji oko 900 članova raznih političkih opredjeljenja s istim ciljem a to je stvaranje uvjeta za funkcioniranje i razvoj obrtništva. Rezultati koje postižemo u ovim izuzetno teškim vremenima za poduzetništvo govore sami za sebe.

Jedan od bitnih preduvjeta za uspješan rad komore i ostvarenja Naših programskih smjernica je suradnja sa svim jedinicama lokalne uprave , institucijama i sredstvima informiranja.

Očito je da tu suradnju s Vama kao novinarom Novog Lista nismo uspjeli postići.

Tko zna, možda je krivica i na Nama.

S poštovanjem,

UDRUŽENJE OBRTNIKA LIBURNIJE

Predsjednik - Josip Dedić

Galerija slika

Baza obrtnika

Pretraživanje

Arhiva Novosti