Udruženje obrtnika Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga

Nalazite se na: Početna » Pitanja
Pitanja i odgovori

Kako otvorit obrt?

KAKO OTVORITI OBRT
Otvaranje obrta se odvija u tri koraka: odabir vrste obrta, prikupljanje dokumentacije te predaja dokumentacije i uplata pristojbi. HITRO.HR u postupku otvaranja sudjeluje kao posrednik između građana i tijela/ureda ovlaštenog za registriranje obrta.
ODABIR VRSTE OBRTA

Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičkih osoba sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga na tržištu.

Zatvaranje obrta

Sama odjava obrta se odrađuje pri nadležnom županijskom uredu državne uprave. Obrtniku se na temelju podnesenog zahtjeva za odjavu obrta, uz koju se prilaže obrtnica, potvrda o uplati upravne pristojbe od 100,00 kn te 70,00 kn državnih biljega izdaje rješenje kojim se utvrđuje prestanak obrta. Po pravomoćnosti rješenja briše se obrt iz obrtnog registra.

No prilikom samog zatvaranja obrta treba voditi računa o pravilnom zatvaranju poslovnih knjiga pod čime se misli na zaključivanja knjiga na temelju kojih ćemo obračunati dužan porez na dohodak/dobit, te obračunati PDV.

Troškovi obrta

Trošak otvaranja obrta iznosi oko 470,00 kuna, od čega je trošak izdavanja obrtnice 200,00 kuna, a 270,00 kuna je administrativna pristojba za postupak registracije.

Plaćanja cijene obrtnice oslobođeni su:

      - fizičke osobe koje otvaraju obrt na područjima određenim Zakonom o područjima         posebne državne skrbi, Zakonom o brdsko- planinskim područjima i Zakonom o
        otocima

      - osobe prijavljene na Zavodu za zapošljavanje starije od 45 godina ili s najmanje 20
        godina radnog staža
 
      - branitelji

      - osobe koje temeljem Programa «Poticaj za uspjeh» registriraju obrt za
        ugostiteljsku djelatnost kapaciteta ne većeg od 40 soba ili 20 apartmana ili 100
        kamp jedinica.


Postavite pitanje
 1. Ime(*)
  Molimo unesite
 2. E-Mail(*)
  Molimo unesite
 3. Pitanje
  Invalid Input
 4. AntiSpam
  AntiSpam
  Krivi unos