Debata o europskoj građanskoj inicijative okupila u HOK-u predstavnike brojnih hrvatskih i europskih institucija 7 listopada, 2024

U Hrvatskoj obrtničkoj komori održana je debata “Europska građanska inicijativa – Trenutno stanje u Hrvatskoj”, s ciljem podizanja svijesti o važnosti europske građanske inicijative za oblikovanje politika EU-a te pronalaženja modalitete za njezino jačanje. Raspravu o ovoj važnoj temi organizirao je  Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO), uz domaćinstvo HOK-a i glavne tajnice Violete Jelić, ujedno potpredsjednice Predstavnika poslodavaca u EGSO-u.

Među sudionicima debate bili su državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović, voditelj Službe za politički i izborni sustav u Ministarstvu pravosuđa i uprave Dino Zorić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Krešimir Sever, kao i brojni predstavnici državnih tijela, institucija i ustanova, Europske komisije i Foruma EGI-a, kao i centara Europe Direct, sveučilišta, lokalnih vlasti te drugi ključni dionici.

Glavna tajnica HOK-a Jelić naglasila je važnost omogućavanja građanima da izraze svoje mišljenje, daju povratne informacije o prijedlozima politika te aktivno sudjeluju u procesima donošenja odluka: „Participativna demokracija bitan je dodatak predstavničkoj demokraciji, a upravo je Europska građanska inicijativa (EGI) vodeći instrument participativne demokracije u Europskoj uniji. EGI omogućuje najmanje milijun građana iz sedam država članica EU-a da zatraže od Europske komisije predlaganje zakona, što je najbliži ekvivalent zakonodavnoj inicijativi građana. EGI je reguliran jasnim zakonskim okvirom, a Komisija je obavezna dati odgovor s obrazloženjem hoće li ili neće poduzeti akciju po pitanju određene inicijative. Ovaj mehanizam ima potencijal prevladati demokratski deficit, promovirati aktivno građanstvo i omogućiti građanima da postavljaju ključne teme na dnevni red EU-a.“

Od početka inicijative, Europska komisija je registrirala 118 različitih  građanskih inicijativa, a registrirano je više od 20 milijuna potpisa. Svake godine pokreće se 10 novih, trenutno se potpisi prikupljaju za njih 14, a još 10 EGI čeka odgovor Europske komisije.

Zaključno, naglašena je potreba za jačanjem svijesti o važnosti i mogućnostima EGI-u na nacionalnoj i lokalnoj razini, uz fokus na aktivno uključivanje mladih. Europska građanska inicijativa, u kombinaciji s drugim participativnim alatima, igra ključnu ulogu u osiguravanju održive demokratske budućnosti jer omogućuje građanima kontinuirano i značajno sudjelovanje u procesima donošenja odluka.

Sve o europskoj građanskoj inicijativi (EGI) saznajte na poveznici.