“EU Test za mlade” u EGSO-u 19 lipnja, 2024

Što je “EU Test za mlade2 u EGSO-u?

U rujnu 2022. godine, EGSO je usvojio mišljenje o EU Testu za mlade, alatu osmišljenom za jačanje sudjelovanja mladih i integriranje mladih u kreiranje politika na temelju savjetovanja, procjene učinka i mjera ublažavanja, čime je postao prva EU institucija koja se obvezala na njegovu provedbu. U EGSO-u to znači, na primjer, uključivanje predstavnika mladih u mišljenja. U travnju 2024. godine, Predsjedništvo EGSO-a odobrilo je metodologiju koju je izradila Grupa mladih EGSO-a za primjenu ‘EU Testa za mlade’ u EGSO-u.

Kako se organizacija mladih može uključiti?

Obrazac za prijavu za zainteresirane organizacije mladih koje žele sudjelovati u “EU Testu za mlade” u EGSO-u može se pronaći na lijevom izborniku pod karticom ‘Prijavite se ovdje za sudjelovanje!’.

U obrascu za prijavu, organizacije mladih moći će označiti koja sekcija(e) EGSO-a odgovara njihovoj stručnoj spremi. Sekcije EGSO-a su:

Pretražite alat NaviGate kako biste vidjeli sva mišljenja koja je proizvela svaka sekcija.

Što se događa ako je organizacija odabrana?

Odabrane organizacije mladih bit će obaviještene putem e-pošte jednom mjesečno o novim nadolazećim mišljenjima unutar te sekcije. Bit će zamoljeni da označe sva mišljenja na kojima bi željeli raditi odgovaranjem putem e-pošte unutar 5 radnih dana.

Imajte na umu da zbog administrativnih ograničenja, ograničen broj mišljenja će proći kroz ‘EU Test za mlade’ u EGSO-u godišnje. Ako je organizacija izrazila interes za mišljenje, ali nije odabrana za prolazak kroz ‘EU Test za mlade’ u EGSO-u, moguća je druga vrsta uključivanja, kao što je davanje doprinosa na tu temu putem e-pošte, sastanka s članovima EGSO-a, itd.

Što se događa kada je mišljenje odabrano za “EU Test za mlade” u EGSO-u?

Organizacija će biti obaviještena putem e-pošte ako su izrazili interes za mišljenje koje je odabrano za ‘EU Test za mlade’. Ako su nekoliko organizacija mladih izrazile interes za jedno mišljenje, bit će povezane i zamoljene da se dogovore između sebe tko će od njih biti predstavnik mladih. Predstavnik mladih trebao bi imati relevantno iskustvo na temu mišljenja i govoriti u ime svih zainteresiranih strana. Odabrana osoba mora potvrditi svoje sudjelovanje u procesu donošenja mišljenja EGSO-u unutar 5 radnih dana.

Koja je uloga predstavnika mladih?

Predstavnik mladih je osoba odabrana da predstavlja sve zainteresirane organizacije mladih tijekom procesa donošenja mišljenja u EGSO-u.

Ova osoba bit će pozvana da aktivno sudjeluje na svim sastancima radne skupine za to mišljenje.

Info kutak: Sastanci radne skupine

Sastav radne skupine:

  • Radne skupine sastoje se od članova EGSO-a koji su imenovani da sudjeluju u procesu izrade tog mišljenja. Pretražite alat NaviGate kako biste vidjeli primjere mišljenja i njihovih članova radne skupine.
  • Jedan član EGSO-a je imenovan predsjednikom radne skupine. Ova osoba predsjedava sastancima.
  • Jedan član EGSO-a je imenovan izvjestiteljem. Za neka mišljenja, drugi članovi EGSO-a mogu biti imenovani suizvjestiteljima. Ova osoba/osobe su odgovorne za izradu radnog dokumenta za raspravu na sastanku radne skupine i za uzimanje u obzir komentara drugih članova radne skupine u kasnijim verzijama. Savjetnici mogu biti imenovani od strane izvjestitelja, suizvjestitelja ili Grupa.
  • Savjetnici nisu članovi EGSO-a. Oni su obično stručnjaci za temu mišljenja i pružaju, po potrebi, input tijekom procesa izrade mišljenja.
  • Tajništvo je prisutno kako bi bilježilo, upravljalo tehničkim pitanjima i vodilo sudionike radne skupine na bilo koji način potreban tijekom procesa.

Logistički detalji:

  • Svi ovi akteri obično su prisutni na sastancima radne skupine. To znači da obično ima između 10-20 ljudi na sastanku radne skupine.
  • Obično se održavaju dva sastanka radne skupine po mišljenju, koji se održavaju otprilike mjesec do dva dana jedan od drugog.
  • Sastanak radne skupine obično traje pola dana, a ponekad i cijeli dan.
  • Obično su u hibridnom formatu (što znači da možete prisustvovati fizički ili se priključiti na daljinu).

Tijekom tih sastanaka radne skupine, predstavnik mladih bit će pozvan sudjelovati u raspravama, raspravljati o potencijalnom utjecaju teme mišljenja na mlade i eventualnim mjerama ublažavanja. Također će imati priliku pružiti pisane doprinose.

Nema predviđenih novčanih naknada za online sudjelovanje predstavnika mladih, niti za fizičku prisutnost ako je osoba smještena u Bruxellesu. Ako je prisutnost predstavnika mladih potrebna za sastanak, troškovi putovanja bit će pokriveni ako osoba putuje više od 100 km do ureda EGSO-a (Rue Belliard 101, Bruxelles).

Na kojem jeziku će raditi predstavnik mladih?

Engleski i francuski su radni jezici EU, ali tumačenja mogu biti i na bilo kojem od drugih 22 službenih jezika EU-a, ako je to već predviđeno od strane EGSO-a. Ako je to slučaj, to bi bilo unaprijed priopćeno predstavniku mladih prije sastanka.

Za više informacija o drugim mogućnostima uključivanja mladih u EGSO-u posjetite našu web stranicu ‘Uključivanje mladih u EGSO-u’ ili nas kontaktirajte na: [email protected].

Foto: https://www.eesc.europa.eu/