Oblikovanje inovativne i poduzetničke Europe 19 lipnja, 2024

“Prekomjerna regulacija ili pretjerani paternalizam su čimbenici koji obeshrabruju eksperimentiranje i inovacije – drugim riječima, poduzetništvo. Konkretno, činjenica da se u Europi propisi i obveze izvješćivanja nameću s idejom da su sva poduzeća velika i da su njihovi resursi neograničeni guši aktivnosti i konkurentnost”, izjavio je predsjednik SMEuniteda Petri Salminen na Economist European Business Summitu.

“SMEunited predstavlja poduzetnike iz cijele Europe. One koji riskiraju pokretanje i vođenje poduzeća u turbulentnim vremenima. Europsko gospodarstvo uglavnom pokreću MSP-ovi. Kreatori politika pri svakoj prilici naglašavaju da su MSP-ovi “kralježnica gospodarstva”. Međutim, ne vidimo da se specifičnosti naših MSP-ova uzimaju u obzir u zakonodavstvu i kreiranju politika”, nastavio je predsjednik Salminen.

Osvrćući se na gospodarsku situaciju, predsjednik Salminen se pozvao na najnoviji ekonomski Barometar za MSP-ove: “MSP-ovi u Europi su u recesiji. Sve krize proteklih godina i visoke kamatne stope teško su pogodile potrošače i poduzeća. Nesigurnost u vezi s budućnošću, sigurnost i razine troškova razumljivo utječu na poslovne uvjete i spremnost za ulaganja”.

Akutne krize posljednjih godina imale su ozbiljan utjecaj, ali Europa se suočava s novim izazovom u širem smislu. Europa je izgrađena na temeljima zajedničkih dogovora, pravila i načela. To je također dobro za poduzetnike. U nekom trenutku, EU je skrenula na put prekomjerne regulacije koja više ne stvara prilike nego sprječava djelovanje, inovacije i rast. Zato Europa već dugo gubi konkurentnost u odnosu na konkurentske kontinente.

“Nemojte me krivo shvatiti, također je dobro za poslovanje što imamo snažne i ambiciozne ciljeve, bilo da se radi o zelenoj tranziciji ili poticanju digitalizacije. Moramo održati planet održivim za buduće generacije. Ovo se mora prevesti u snažne obveze svih dionika”, istaknuo je g. Salminen. Nastavio je obrazlaganjem sedam prioriteta za izgradnju inovativne i poduzetničke Europe za europske izbore: “Misli prvo na male – ovaj put zaista, osiguraj kvalificiranu radnu snagu i migraciju, osiguraj da MSP-ovi imaju pristup financiranju, uzmi u obzir MSP-ove pri stvaranju poticaja za ozelenjavanje, razvij jedinstveno tržište i osiguraj stabilno gospodarsko okruženje. I neka svi osiguramo da stvorimo poduzetničko društvo, poštujući raznolikost MSP-ova s obzirom na njihovu veličinu i poslovne modele te pokrivajući cijeli njihov životni ciklus”.

“Tržište od 450 milijuna ljudi i gotovo 25 milijuna poduzeća važna je platforma i prilika za nas europske poduzetnike. Zato želimo graditi Europu koja djeluje kao platforma za prosperitet, sigurnost, inovacije i poduzetništvo koja ispunjava svoj potencijal.

S ovim mislima i koracima možemo osigurati okruženje koje omogućava MSP-ovima doprinos razvoju regija, država i našeg europskog gospodarstva”, zaključio je predsjednik Salminen.

European Business Summit “Kako MSPovi mogu inovirati i konkurirati u nestabilnom gospodarskom okruženju?” održan je 25. svibnja u Ateni, u organizaciji Economist Impact Eventsa u suradnji s Atenkom trgovačkom komorom i Grčkom konfederacijom profesionalaca, obrtnika i trgovaca (GSEVEE).

Izvor: SMEUnited